
In Spanje word als ontbijt vaak voor zoete gerechten gekozen. Verder eten ze rond 3 uur in de middag en 10 uur in de avond een warme maaltijd. Meestal bestaat dat uit een voorgerecht en een hoofdgerecht en er wordt bijna altijd wijn bij gedronken. Er wordt gekookt met veel verse ingrediënten en er wordt vaak olijfolie gebruikt. In Spanje staat er regelmatig vis, schelp- en schaaldieren op het menu.
Bekende Spaanse gerechten zijn bijvoorbeeld:
- Paella gemaakt met in bouillon gekookte rijst, vis, kip of konijn, tomatenbasis, een soort witte bonen, snijbonen en saffraan. Traditioneel wordt dat gemaakt in een Paella-pan die verhit word op houtskool.
- Gazpacho is een koude soep gemaakt van groenten en kruiden, zoals tomaat, maar zonder vlees of bouillon. De soep hoort ijskoud gegeten te worden.
- Spaanse tortilla is een dikke omelet gemaakt van ei, aardappels en olijfolie, soms ook met ui en knoflook. Het gerecht kan koud of warm worden gegeten, het wordt gebruikt als voorgerecht, op een baguette met tomaat gelegd, in stukjes als tapa of in gebruikt in een salade.
- Tapas zijn kleine Spaanse hapjes waarvan er wel meer dan honderd soorten bestaan. Tapas zijn de culinaire weerslag van een gezellige en afwisselende levensstijl voor de hoofdmaaltijd.
Typisch Spaanse drankjes zijn:
- Sangria, gemaakt van rode wijn met vruchten, honing, suiker en brandewijn of likeur.
- Clara een mix van bier met een zoete frisdrank.